Formuła chemiczna:
Ca(NO3)2
Składniki aktywne:
Zawiera ok. 30% azotu, w tym:
• 15 % to zawartość sumy azotu amonowego (NH4)
i azotanowego (NO3)
• forma amidowa stanowi dopełnienie.
Jest nawozem o szybkim i długotrwałym działaniu ze względu na zawartość trzech form azotu: amonowej, azotanowej i amidowej.
Parametry jakościowe:
Zaw. azotu (N) całk.: | 30,0% ±1% |
Zaw. sumy azotu amonowego i azotanowego: |
15,0% ±1,5% |
Zaw. biuretu: | max 0,5% |
Gęstość w temp. 20°C: | 1,26 – 1,33 g/cm3 |
pH r-ru: | 6,5 |
Zastosowanie:
Roztwór saletrzano-mocznikowy może być stosowany na wszystkie rodzaje gleb do przedsiewnego i pogłównego nawożenia zbóż, rzepaku, buraków, ziemniaków, kukurydzy, użytków zielonych oraz upraw warzywniczych i sadowniczych.
Rekomendowane dawki (tylko informacyjnie):
zboża, jesienią: | 30 – 100 l/ha |
zboża, wiosną: | 50 – 200 l/ha |
łąki, pastwiska: | 20 – 200 l/ha |
regeneracja wapnowania: | 50 - 100 l/ha |
Opakowania:
Przechowywanie:
Roztwór saletrzano-mocznikowy należy przechowywać w zamkniętych zbiornikach z odpowietrzeniem w temperaturze wyższej od temperatury krystalizacji. Zbiorniki, pompy i rurociągi, którymi przetłaczany jest nawóz powinny być wykonane z materiałów odpornych na jego działanie. W czasie magazynowania nie następuje utrata własności chemicznych nawozu.
Środki ostrożności:
Transport:
Roztwór saletrzano-mocznikowy należy przewozić zgodnie z ogólnymi przepisami obowiązującymi w transporcie kolejowym i drogowym. W trakcie transportu, produkt należy chronić przed przekroczeniem temperatury krystalizacji. RSM nie podlega przepisom RID/ADR.